TPMS ( luchtdruk sensoren )

Alle nieuwe auto's zijn verplicht uitgerust met een TPMS systeem (tyre pressure monitoring system). Er zijn 2 systemen, direct en indirect.

Bij het indirecte systeem meet de boordcomputer de omtrek van het wiel, oftewel hoe snel draaien de wielen t.o.v. elkaar rond. Is er een band lek dan draaid deze sneller rond dan de andere doordat de omtrek kleiner wordt. Er zal in dat geval een waarschuwingslampje op het dashboard gaan branden.

Het directe systeem beschikt over sensoren die in ieder wiel aan het ventiel vast zitten en in verbinding staan met de boordcomputer. De sensor kan een aantal zaken doorgeven : luchtdruk, temparatuur, wielpositie en de staat van de batterij. Met dit systeem kun je de bandendruk op het dashboard aflezen. In geval van een band de druk lager wordt zal er een waarschuwingslamp op het dashboard gaan branden met in sommige gevallen een bijbehorend geluidsignaal.


Rodek levert TPMS sensoren van het merk Autel. Deze zijn voor iedere auto te programmeren als vervanging van kapotte sensoren of bijvoorbeeld bij de aanschaf van een set winterwielen.

Het handige van deze sensoren is dat als u een andere auto koopt, de sensoren probleemloos opnieuw kunnen worden geprogrammeerd voor uw nieuwe auto. In de meeste gevallen zijn ze ook nog eens een stuk goedkoper dan originele sensoren. wij verkopen de autel sensoren voor 45,-  p.s. incl. programmeren.

Heeft u hier vragen over of wilt u weten of uw sensoren nog naar behoren werken ? Kom gerust langs.